Friday, June 8, 2012

Nicuşor Dan, câştigătorul moral al acestor alegeri

Conform celui mai recent sondaj realizat în rândul votanţilor din Bucureşti, Nicuşor Dan, candidatul independent la Primăria Capitalei se 'bucură' de susţinerea a doar 3% din cei ce vor vota. În condiţiile în care Nicuşor Dan este prezent extrem de puternic în mediul online şi nu numai, este extrem de curios acest procent surprinzător de mic. Deoarece după cum probabil aţi observat deja, se bucură de susţinerea a numeroşi formatori de opinie din mediul online, radio, tv si print. Şi hai să enumerăm câţiva dintre ei:
- Liviu Mihaiu (Caţavencu)                            - Matei Păun (BAC Investment)
- Cosmin Alexandru (co-fondator AIESEC Romania si Managing Partner @ B&P Brandivia)
- Dan Perjovschi (ilustrator şi autor de articole @ Revista 22)
- Corneliu Porumboiu (regizor şi scenarist)     - Cristian Ghinea (politolog şi ziarist român)
- Cristian Sima (principal acţionar al WBS Romania şi actual preşedinte SIBEX)
- Lucian Viziru (actor şi muzician)                  - Marius Manole (actor)
- Ciprian Ciucu (comentator politic)               - Hano Heffer (regizor, actor şi scenarist)
- Dragoş Bucur (actor)                                  - Mihai Dobrovolschi (realizator radio)
- Florin Iaru (Florin Râpă, poet)                     - Mani Gutău (vocalul trupei URMA)
- Cristi Puiu (regizor şi scenarist)                    - Cătălin Tolontan (jurnalist)
- Adrian Ciubotaru (filozof. activist şi blogger)
şi lista poate continua dar sunt sigur ca aţi prins ideea.
Aşadar lista e mare şi abundă de nume grele. Aşa cum am mai spus, marea majoritate a celor de pe listă sunt formatori de opinie, adică, ei îşi exprimă opinia iar cei care îi ascultă/văd/citesc respectă opinia lor şi sunt influenţaţi mai mult sau mai puţin de aceasta. Aşa că sper că îmi înţelegeţi surprinderea când văd doar 3%.
Eh, vreau sa vă aduceţi aminte cum era populaţia României până acum câţiva ani şi poate vă daţi seama de ce are doar 3%. Nu?! Atunci să-mi spun eu of-ul: nu cred că toţi cei pe care i-am enumerat chiar îl susţin pe Nicuşor Dan, cred că unii din cei care se declară susţinători ai lui Nicuşor sunt de fapt nişte ipocriţi. Poate că s-au dat bani, poate că s-au pus vorbe bune pentru ca din vorbă în vorbă să se ducă vorba că Nicuşor Dan este ideal pentru postul de primar general (personal, şi eu cred ca e potrivit pentru treaba asta) pentru că unii din cei pe care i-am înşirat în lista de mai sus ştiu sigur cu cine vor vota şi ştiu şi de ce.
Până acum câţiva ani buni, nimeni nu avea curajul să îşi exprime votul, abia dacă spuneai prietenilor cu cine vei vota iar acum, strigi în gura mare cu cine vei vota. De ce? De unde schimbarea asta? Să fie vorba de faptul că e ok să te asociezi cu Nicuşor Dan ca imagine dar de fapt tu ştii mai bine cu cine vei vota? Să fie vorba de faptul că până acum îţi era frică să spui în public că îl vei vota pe X-ulescu pentru că în cazul în care X-ulescu câştiga acele alegeri şi era o totală deziluzie, multe oale îţi erau sparte în cap de către prieteni, ascultători sau cititori. Aşa, cu Nicuşor Dan în plan, o figură publică plăcută în acest moment dar din păcate, cu multe voturi în spatele unora dintre contra-candidaţi, poţi declara liniştit că vei vota cu el pentru că bănuieşti că nu va câştiga (îţi convine şi dacă va câştiga) şi astfel vei putea spune atunci când ne va fi iar greu: "Eu v-am spus că ne trebuie o schimbare dar voi betmeeeen betmeeeen" şi cum am mai spus, îţi convine şi dacă Nicuşor iese primar general, deci ai situatie de win-win.
Poimâine (nr. 10 iunie) vom merge la vot, haideţi să alegem cu toţii varianta WIN şi să ne facem nouă un bine votându-l pe Nicuşor Dan.

0 comments: