Thursday, June 7, 2012

Emisiunile TV devin virale

 Prima dată am observat asta atunci când se difuza "Megastar", dacă vă mai aduceţi aminte de el, pe urmă a venit "Românii au talent" şi între timp a apărut si Masterchef. Ultimele două sunt nişte francize, sunt difuzate mai peste tot în lume şi au prins la public. Megastar este un produs autohton, producătorul fiind Simona Mazilescu, nimeni alta decât cea care l-a descoperit "în puii mei" pe Bendeac atunci când a produs şi "Mondenii".

Bun, să revenim la "Românii au talent" ("Got talent" e formatul original, provine din Anglia, este difuzat în 39 de ţări şi toate drepturile de autor aparţin lui Simon Cowell) care mie mi s-a părut că a fost primul show tv care i-a făcut pe românii să dea share la opiniile lor cu privire la câştigatori, juriu, concurenţi, s.a.m.d. Evident, Facebook-ul şi celelalte reţele de socializare au avut un rol foarte important în toată treaba asta. Câstigătorul de anul acesta, a iscat o aşa mare dispută încât până si Mircea Badea a făcut mişto de el în emisiunea lui.
După cum spuneam, între timp a apărut Masterchef (a se citi masterchef nu masterşef) pe ecranele noastre. Altă emisiune care provoacă atâtea discuţii legate de câştigător încât parcă s-a uitat complet că în câteva zile sunt alegerile locale sau că în două zile se dă startul Campionatului European de fotbal din Polonia şi Ucraina.
Singura emisiune de acest gen la care m-am uitat a fost Big Brother de acum câţiva ani buni. Deoarece ultima ediţie mi s-a părut prea regizată pentru un reality-show am decis să nu mă mai uit la astfel de emisiuni.
Nu înţeleg cum un astfel de format de show poate provoca atâta interes în rândul populaţiei astfel încât să devină subiect de discuţie în alte emisiuni TV, emisiuni radio, în metrou, la semafor, la coada covrigăriei de lângă ASE şi acum în bibliotecă ASE-ului. Este strigător la cer! Nu spune nimeni că trebuie să urmărim doar emisiuni de cultură generală, Doamne fereşte să văd vreo postare pe Facebook sau să aud pe cineva discutând despre emisiunea de săptămâna trecută a Teleenciclopediei, Doamne fereşte! Btw, în caz că aţi devenit nostalgici, emisiunea încă se transmite!, fiind una din cele mai de durată emisiuni autohtone. Se poate vedea la aceeaşi oră, în aceeaşi zi ca întotdeauna, sâmbătă seara de la 18.45 pe TVR.
Fun fact: "Lanţul slăbiciunilor", "X Factor" şi "Vrei să fii miliardar?" provin tot din Anglia. Până să aflu asta, eram ferm convins că sunt produse de americani dar se pare că şi englezii au descoperit secretul.

0 comments: