Thursday, May 3, 2012

Romanii sau francezii?

Romanii sunt dati dracului rau de tot. Oarecum stiam deja asta, dar de cateva zile de cand sunt in Paris, m-am convins ca asa e. E deja a 4-a zi de cand sunt aici, o ard pe canapeaua unei prietene ce studiaza si cred ca inca mai studiaza aici, asta daca nu a terminat, fac couchsurfing la greu vum s-ar zice.
Bun. Sa revenim la romanii mei: oamenii astia ai mei sunt din cale aara de adaptabili frate. Sunt unii romani care nu muncesc, nu fura si nu cersesc si totusi castiga bani grei din naivitatea turistilor sau chiar a francezilor. Romanii mei ruleaza la alba-neagra, ruleazaaaa iti zic. Cu bine cunoscuta tactica, inca 2-3 oameni de-ai lui care pariaza si castiga doar de ochii lumii pentru a atrage nu-i asa, ochii lumii. Nu pot sa zic ca ma mandresc cu ei, dar in niciun caz nu mi-e rusine de abilitatea lor de a pacali lumea, noi ne pricepem el mai bine la a vinde lumii ceva ce nu avem si atunci cand ne pica in mana un pui din asta, pai il jupuim dom'le!
Aseara s-a intamplat o noua faza care pe mine m-a lasat masca. Aseara a fost dezbaterea dintre contracandidatui la presedentia Frantei, actualul presedinte Sarkozy si oponentul sau Hollande. Un eveniment ce a fost promovat, televizat si asteptat cu sufletul la gura de cetatenii acestei tari si surpriza: ROMANI! Dar de fapt chiar e asa mare surpriza? E o surpriza ca ne pricepem la politica? Sau ca ne pricepem si la politica franceza? Nu e, avand in vedere ca romanii de are vorbesc studiaza, lucreaza si locuiesc in Paris. Probabil te intrebi ce m-a lasat masca pana la urma nu? Ei bine, in grupul de 8-9 romani cati eram la acel moment, erau infiltrati si 2 francezi de fapt, 2 francezi a caror soarta depindea de cine iese presedinte, 2 francezi care trebuiau sa fie foarte interesati de aceasta dezbatere pentru a-si putea face o ultima impresie deapre cel cu care urmeaza sa voteze, pentru ca romanii nu au drept de vot. Lor nu le-a pasat de dezbatere, romanilor da! Romanii au comentat dezbaterea ca pe un meci de fotbal dintre doua mari rivale, cu pasiune, cu argumente care mai de care mai subiective. A fost amuzant sa-i vad in situatia respectiva. Acum vine intrebarea mea: de ce nu ne plac francezii? Pentru ca daca e sa le luam un loc de munca ne descurcam mai bine? Pentru ca e criza econonica si romanul tot face bani? Pentru ca romanul cerseste? Pentru ca romanul fura? Probabil ca de asta ne uraste francezul, dar tot noua ne pasa mai mult de viitorul tarii lor asa ca mai dai dracu de francezi!

0 comments: